“Going all-in.” Het begin van mijn zelfstandige carrière als WordPress web developer.

Hallo, ik ben Louka. Een WordPress + Elementor freelancer !

Mijn eerste klanten

Ongeveer een jaar geleden ging ik verschillende lokale winkels binnen met de simpele vraag of ze een website hadden en wat hun ervaringen daarmee waren. Ik wou peilen naar de behoefte aan websites onder kleine, startende bedrijven. Ik had nog nooit zelf een website verkocht, en wou niet onmiddellijk aan sales doen. Maar, ik was wel benieuwd of er interesse zou zijn in mijn ervaring als web developer.  Ik ben afgestudeerd als web designer, met een extra opleiding in marketing. Ik heb ook voor enkele bedrijven gewerkt, maar door nooit rechtstreeks in contact te staan met de opdrachtgever of eindgebruiker is de echte impact van mijn werk altijd onzichtbaar voor me gebleven.  De reacties van deze winkeliers waren enorm positief, en al bij het vierde winkeltje vertelden ze me dat ze potentieel geïnteresseerd waren in een website. Ze waardeerden mijn directe aanpak en authenticiteit. Dit leidde tot mijn allereerste website verkoop voor €650. (Een extreem lage prijs voor een website, maar ik was dolgelukkig om een eerste klant te hebben)

De overstap van zelfstandige in bijberoep naar volledig zelfstandige 

Na een jaar en vier (begonnen) web-projecten voel ik dat ik al veel verder sta. Ik leerde veel van mijn enkele ervaringen, bijvoorbeeld dat klanten betalen voor de waarde en het resultaat, niet hoe een project wordt gemaakt. Daarom ben ik van zelf coderen overgestapt op WordPress in combinatie met Elementor Pro en Crocoblock, waardoor ik nu nog uitgebreidere websites kan aanbieden. Mijn vertrouwen in mijn eigen capaciteiten is sterk gegroeid, en ook mijn goesting om meer zelfstandig werk te leveren. In combinatie met een hoofdberoep is dit moeilijk, en ik weet dat dit het moment is om nu volledig in mijzelf te investeren. Het is spannend, maar er is geen beter moment om de volgende stap te zetten.

Mijn financiën

Mijn financiën staan nu nog in het rood, maar dat is ook een bewuste keuze geweest. Ik vind het belangrijk om nu een klantenportfolio uit te bouwen en deze eerste ervaringen op te doen. Ik heb mijn prijzen tot nu toe heel competitief gehouden, en enkele aankopen gedaan zoals de Crocoblock licentie en een degelijke (tweedehands) camera, als ook andere startkosten.  Ik denk dat als freelance web developer beginnen erg low-cost kan zijn. Je hoeft niet de meest geavanceerde uitrusting te hebben, maar ik zie fotografie als een manier om me te onderscheiden en een breder netwerk op te bouwen. Komende uitdagingen

De komende uitdagingen

  • Veel meer mensen aanspreken over mijn freelance werk.
  • Het opbouwen van een breder netwerk met freelancers en professionals in de sector.
Ik plan om maandelijks een update te posten, en nodig je uit om mijn reis te volgen. Misschien vind je inspiratie in mijn verhaal of heb je waardevolle inzichten die je met me wil delen. Aarzel niet om contact met me op te nemen!